zaterdag 8 februari 2014

Bjørndalen kan zich tot meeste succesvolle Olympiër ooit kronen

De Noor Ole Einar Bjørndalen heeft uitzicht om op de eerste dag van de winterspelen in Sotsji als meest succesvolle atleet te eindigen. De beste biathleet ooit won de 10 Km biathlon sprint (achtervolging) en pakte daarmee zijn 7e gouden medaille en zijn 12e in totaal. Daarmee heeft hij evenveel medailles als zijn legendarische landgenoot Bjørn Daehlie.

De al op leeftijd zijnde Bjørndalen (40 jaar) wist onder andere zijn landgenoot en wereldkampioen Svendsen voor te blijven. Ook de Franse favoriet en wereldkampioen op de 20km Maxim Fourcade kwam te kort door te veel fouten bij het schieten te maken en eindigde als vierde.  Lang had de Tsjech Ondrej Moravec de leiding. Na het laatste schietonderdeel lag een andere Tsjech, de verrassende presterende Soukup nog een handvol seconden voor op de Noorse legende. De Tsjech kwam aan de finish een zestal seconden tekort. De Noor had juist met enkele seconden de tijd Oostenrijker van Dominik Landertinger, die zilver won verbeterd. Alle deelnemers daarna beten zich ook stuk op het sterke laatste langlauf deel van Bjørndahen, die al struikelend de finish passeerde en liet zien nog steeds aan de top te staan.

Op de voorgaande vier (!) Olympische Winterspelen was de Noorse veelvraat ook al succesvol. Hier een overzicht van zijn successen.:

1998: 1x goud (sprint), 1x zilver (estafette)
2002: 4x goud (individueel, sprint, achtervolging, estafette)
2006: 2x zilver (individueel, achtervolging), 1x brons (massastart)
2010: 1x goud (estafette), 1x zilver (individueel)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten